Qui som

Treballem per l’assoliment del dret a l’habitatge digne: en el seu accés i en la seva habitabilitat. Reflexionem:

“És habitable un habitatge que em pot fer mal?”

Albert Cuchí, al II Fòrum de l’Hàbitat

LES NOSTRES BASES

La defensa i la difusió de la Declaració Universal dels Drets Humans impulsa l’acció dels membres de la fundació amb el repte de treballar per aconseguir que tothom pugui gaudir dels drets que es deriven. Sota aquesta premissa neix la FUNDACIÓ l’any 1998 amb el compromís dels seus representants de subscriure aquests preceptes.

La Declaració Universal Dels Drets Humans afirma que: 

 1. el reconeixement de la dignitat humana de totes les persones és el fonament de la justícia i la pau al món. 
 2. assenyala que el desconeixement i el menyspreu dels drets humans han originat actes de barbàrie que han ultratjat la consciència de la humanitat i que les quatre llibertats (la llibertat d’expressió, la llibertat de creences i de culte, la llibertat de viure sense misèria i la llibertat de viure sense por), són proclamades com l’aspiració màxima de les persones.
 3. perquè les persones no es vegin obligades a la rebel·lió contra la tirania, els drets humans han de ser protegits per l’Estat de Dret. 
 4. El quart paràgraf relaciona els drets humans amb el desenvolupament de relacions amistoses entre les nacions. 
 5. El cinquè paràgraf relaciona la Declaració amb la Carta de les Nacions Unides que reafirma la fe en els drets humans fonamentals i la dignitat i el valor de la persona humana.
 6. tots els membres de les Nacions Unides s’han compromès a assegurar, en cooperació amb les Nacions Unides, la promoció del respecte universal i l’observança dels drets humans i les llibertats fonamentals. 
 7. «una concepció comuna» dels drets i llibertats és «molt important» per a la plena realització d’aquest compromís.

OBJECTIUS

El desenvolupament integral de les persones i la millora de les seves condicions de vida és la nostra fita principal. Com es desenvolupa això:

 • Amb la millora de l’entorn de les persones com a espais de convivència i relació perquè les ciutats i els pobles siguin habitables, amables, ecològicament sostenibles i culturalment actius.
 • Promocionant l’economia social i solidària i l’anomenat Tercer Sector, en general, i específicament de les cooperatives, així com de l’economia productiva, en general.
 • Promocionant habitatges en totes les diverses fórmules i activitats, en la defensa dels drets de les persones en tant que Nacions Unides identifica l’habitatge digne i adequat com un dret humà fonamental, definint-lo com “el dret a viure en algun lloc amb seguretat, pau i dignitat”. A més, clarifica aquests drets per incloure seguretat de tinença, condicions adequades, protecció contra desnonaments forçats i accés a habitatges assequibles, segons el Pacte Internacional de Drets Econòmics, Socials i Culturals de les Nacions Unides.
 • Treballant perquè tothom pugui reconèixer i gaudir dels seus drets polítics, socials, econòmics i culturals.
 • Fomentant la difusió i la universalització de la cultura, dels seus béns i creacions. Apostem per l’avenç cap a una societat oberta a la innovació, a la cultura, als drets d’expressió, a l’activitat creadora i a la capacitat crítica.
 • Defensant la diversitat cultural i la creació i intercanvi de coneixements arrel d’aquesta diversitat.

La Fundació

La nostra història i especialització en l’hàbitat i l’habitatge cooperatiu: un procés de transformació del Sol (Fundació Ítaca) a l’impuls infinit d’un hàbitat sa, sostenible i saludable per les persones.

Legir més…